Títol: Palau de Foixà

Data: 1207

Foto:

external image 29597-950-700-ESCALA-mayanet_de_la_selva_nucli_antic_palau_de_foixy.jpg

DESCRIPCIÓ:

Gran casal de tres plantes, vessants a laterals i cornisa catalana. La porta és adovellada de mig punt i destaca la gran finestra central gòtica d'arc conopial amb decoracions florejades i relleus a les impostes. Restaurada modernament, té diversos elements foranis afegits, però l'estructura principal de la casa s'ha mantingut. A la planta noble destaquen la magnífica sala principal, i les cambres annexes. Esmentada dels segles XII-XIII, les excavacions arqueològiques han demostrat que les parets mestres edifici pertanyen a la vil·la romana l'Hort d'en Bach i que el mateix Palau de Foixà n'és el continuador directe, per la qual cosa constitueix, de fet, una de les cases més antigues del país.
Situat a cinc minuts de la plaça de l’església. El 1207 apareix Arnau de Foixà, donzell, que comprà al rei uns masos i s’emparenten per casament amb els Palau en 1239. El 1329 apareix Guillem de Foixà i el 1362 Simó de Foixà que s’emparentà amb els Trilla i adoptà aquest cognom fins l’any 1614 quan Lluís de Foixà el recupera. El llinatge dels Foixà, alternant amb els Palau, iniciat el s. XII, segueix fins al s. XIX, a mitjan del qual la casa fou comprada per la família Font i Vinyals, de Lloret de Mar.

Al 1943 la família Pascual compraren la propietat. La casa, d’un gran interès arquitectònic, ha estat restaurada, i des de l’any 1969 s’ha convertit en restaurant. Cal destacar que una gran part d’aquesta casa fou edificada aprofitant restes de murs de l’antiga vila romana, del segle II a. de C., que ocupava tot el que ara és el Palau de Foixà, l’edifici de l’ajuntament i els blocs de pisos al costat de la carretera C-35. Això s’ha demostrat en les excavacions portades a terme per diferents camps de treball des de l’any 1994 fins al 1998. ( casa habitada).

ENGLISH:

ARNAU DE FOIXÀ GET MARRIED TO PALAU'S DAUGTHER.


FONT: Teller d'història de Maçanet, fitxes patrimoni de la Selva.