DATA:1.050

FOTO:

external image 030280.jpeg

DESCRIPCIÓ:


Entorn a l'any 1.050 a Maçanet es va construir una parròquia amb la seva església romànica dedicada a Sant Llorenç. Un fet important per la història del poble. Des de l’exterior, a l’absis, veiem tres èpoques diferents. Al centre a baix, l’estructura primitiva de pedra en forma d’escaire simulant unes pilastres que aguanten una cornisa i a sota uns arcs decoratius. Anys més tard es va ampliar. A la dreta trobem la sagristia del segle XVII.
Per sobre la nau hi ha unes golfes, construïdes per evitar degoters i que s’utilitzaren de defensa quan l’església es convertí en fortalesa; per això trobem les espitlleres de vigilància i protecció. A la façana sud hi ha la porta d’entrada sense decoració; a l’oest, la casa rectoral.
El campanar sobresurt i s’hi pot accedir per una escala de cargol; té forma rectangular acabada amb piràmide, les cares de la qual tenen dos finestrals per col•locar-hi les campanes.
Dins l’església trobem una nau principal amb uns pilars adossats que suporten els arcs, donant varietat a les parets i a la volta.
Podem venerar la Mare de Déu de Cabrera. Dins la sagristia trobem uns retaules del segle XVIII de Sant Llorenç molt ben conservats, i no ens podem perdre la pica baptismal i la creu gòtica de l’altar major. Quan sortim hem de mirar la làpida sepulcral de Simó de Trilla amb l’escut de llur llinatge i la imatge de Sant Llorenç.
Cal destacar que, des de la parròquia, es fan les benediccions de Sant Antoni, Sant Cristòfol, el dia de Rams i la processó de Divendres Sant.

ENGLISH:

Saint Llorenç church is built.
July, the 22nd. The church is on fire.

FONT: Taller d'Història de Maçanet