LA TORRE DE CARTELLÀ

Data de construcció:1159

external image cartella.jpg

Situada al peu de la carretera Nacional II, té un gran interès arquitectònic. Són destacables la torre de defensa, reformada després de les destrosses que sofrí arran de la Primera Guerra Carlina, i el pati interior amb la capella de Sant Jaume que té una bonica façana renaixentista.

El llinatge dels Cartellà a Maçanet va tenir lloc el 1159 pel casament d’Arnau Guillem de Cartellà amb Ermesenda, pubilla de la casa dels Maçanet que havia rebut la torre dels vescomtes de Cabrera.. D’aquest matrimoni nasqué una filla de nom Ermesenda que es va casar amb Bernat, fill segon de Pere Galceran, senyor dels Castells de Falgons de Granollers de Rocacorba, i que adoptà el llinatge de Cartellà. Després de diferents matrimonis i successions sempre dins del llinatge dels Cartellà arribaren al 1729 en què reberen el títol de marquesos de mans de Felip V. L’any 1865 morí sense descendència, la darrera marquesa de Cartellà, Josefina de Sarriera i de Copons.

La torre de Cartellà se subhastà i fou adquirida per Josep Cabañas, hisendat de Lloret de Mar, i l’afillada Júlia Soler es casà amb un altre hisendat lloretenc, Joan Manuel Albertí. Aquests en foren propietaris fins l’any 1924 que s’ho vengueren al metge barceloní Víctor Conill Montobbio. ( torre particular )


Anglès:The first reference tower Cartellà


Fonts : Taller d'Història de Maçanet
Fitxes de Patrimoni de La Selva