DATA:
L'any 1323 surt per primera vegada esmentada l'església de Martorell.

FOTO:
external image DSC_0034.jpg
DESCRIPCIÓ
Martorell és una parròquia de població disseminada de Maçanet de la Selva. Situada al sud-oest de la vila, a uns 5k de Maçanet i 5k d'Hostalric; prop de la carretera C-35 de Maçanet a Hostalric
.
Es creu que primitivament era una petita església d'estil romànic .En el segle XIV féu de representant de la família dels Maçanet i més tard dels Cartellà, en la cobrança dels drets dominicals que tenien .
L'església parroquial de Sant Pere havia estat possessió del monestir de Breda, En1698 formava, amb Maçanet una batllia del vescomtat de Cabrera.
Segons sembla ,aquesta primitiva església romànica fou destruïda en el transcurs d'una guerra .Entre 1830 i 1840 hi hagés una important epidèmia de còlera,llavors la gent de Martorell van decidí construir una nova església sota el patronatge de Sant Pere una altra a la imatge de Sant Sebastià, per demanar la seva protecció contra la malaltia
Durant la Guerra civil,1936-1939, aquesta església no fou cremada; sols s'utilitzà com a magatzem de combustible, i és per aquesta raó que es pogueren salvar les pintures dedicades als quatre sants evangelistes: Sant Mateu,Sant Marc, Sant Lluc, i Sant Joan, amb els seus respectius símbols iconogràfics.
L’any 1986 va ser restaurada. Les obres van ser promugudes pel Rector Mn.Conrad Ruhí. A la part exterior, a cada costat de l’entrada de l’església, hi ha el cementiri. ( Demanar la clau als veïns)

ENGLISH:
It's the firts time we know about Martorell's church


FONTS: Taller d'història de Maçanet i fitxes de patrimoni de La Selva